BROEDERSCHAP VAN DE HEILIGE WIVINA EN MEDAILLES VAN PAUS LEO XIII
Wivina trok zich terug uit de wereld als kluizenares in de 12d eeuw in Groot Bijgaarden, dicht bij Brussel. Zij werd heilig verklaard. Haar relikwieën werden aan de kerk aan de Zavel toevertrouwd toen de Franse revolutionairen het land binnenvielen. Het relikwieschrijn bevindt zich in de rechter zijbeuk van de kerk.

Vrome afbeelding van Saint Wivine met Grand-Bigard aan de linkerkant en de kerk in Le Sablon aan de rechterkant
De eerste nuntiatuur van het Koninkrijk België bevond zich tegenover de kerk en een gedenkplaat op de gevel getuigt hiervan. De eerste nuntius Mgr Pecci kwam vaak naar deze kerk en steunde er de devotie tot de Heilige Wivina en ging voor tijdens de Mis de zondag na haar liturgische feestdag. Sindsdien hebben bijna alle Nuncios hetzelfde gedaan.

De apostolische nuntius voor de Europese Unie, Mgr. Noël Treanor, zit de viering voor het reliekschrijn voor.
Het was Leopold I die de paus voorstelde om aartsbisschop Pecci kardinaal te maken. Hij werd het vrij snel en werd daarna tot paus verkozen. Hij is beroemd voor de encycliek Rerum Novarum die de sociale politiek van de kerk vernieuwde, vrij revolutionair voor die tijd. De broederschap van Sint-Wivijn was erg actief en toen de reliekschrijn in processie naar de Grote Zavelplaats werd gedragen, was deze nauwelijks groot genoeg om de menigte gelovigen te bevatten.

Processie van het reliekschrijn op de Place du Grand Sablon

De apostolische nuntius voor de Europese Unie, Mgr. Noël Treanor, zit de viering voor het reliekschrijn voor.
De broederschap installeerde een groot glas-in-loodraam in het koor dat het dragen van de reliekschrijn afbeeldt, met daaromheen de wapenschilden van de leden.

Het was koning Leopold I die de paus voorstelde om Mgr. Pecci kardinaal te noemen.